Kako odabrati klima uređaj za Vaš prostor?

Evo koji su najvažniji elementi prilikom odabira klime:

 

Površina prostora – Prvi i vjerojatno najvažniji čimbenik pri odabiru klime je veličina prostora u koji namjeravate montirati uređaj. Naime, ako uzmete klimu koja je premalena u odnosu na prostoriju koju bi trebala hladiti, teško ćete osjetiti veliku razliku u temperaturi. S druge strane, ako je uređaj prevelik, trošit će mnogo energije jer će se sustav stalno uključivati i isključivati kako bi pokušao regulirati temperaturu. Osim većeg troška, prevelika klima može rezultirati prehladnom prostorijom i neadekvatnim odvlaživanjem. Neko uvriježeno pravilo pri odabiru odgovarajuće snage klima-uređaja je podijeliti kvadraturu prostora s deset. Primjerice, ako prostor ima 35m², onda je poželjno uzeti uređaj snage 3,5 kW. Međutim, ako živite u priobalju, preporuka je čak uzeti uređaj malo veće rashladne snage od uobičajene. Isto pravilo vrijedi i ako je prostor loše izoliran te ako u njemu planira boraviti veći broj ljudi.

 

Energetska učinkovitost – Pri kupnji klime obratite pozornost i na energetski razred učinkovitosti jer taj faktor znatno utječe na potrošnju električne energije. Ti se razredi označavaju od A do G, s tim da uređaji razreda A troše najmanje energije i energetski su najučinkovitiji.

 

Vrste i pozicije motaže – Od fiksnih možete birati između mono split (jedna vanjska i jedna unutarnja jedinica) te multi split (jedna vanjska te dvije ili više unutarnjih jedinica) –   većina  majstora obično preporučuje ove prve, koje su jednostavnije za montažu, popravak i preseljenje. Kad govorimo o onim najučestalijim, zidnim mono split fiksnim klimama, preporučuje se unutarnju jedinicu smjestiti tako da puše prema dužoj strani prostora jer tako zrak cirkulira cijelom prostorijom i ima bolji učinak. Ako imate mogućnosti, za još bolji učinak uređaj postavite paralelno sa staklenom stijenkom, balkonom ili prozorom. A vanjsku jedinicu pokušajte smjestiti u udaljenosti od dva do pet metara od unutarnje te na sjenovito i prozračnije mjesto. S obzirom na to da hladan zrak tone prema dnu, klima-uređaj bi trebalo postaviti na visinu od minimalno dva metra. A kako bi se omogućio pravilan protok zraka oko jedinice, savjetuje se osigurati najmanje 15 centimetra slobodnog prostora oko uređaja.