Satelitske antene i oprema

Osnovni satelitski sistemi se sastoje od antene (tanjura), konvertora (LNB-a) i satelitskog prijemnika (receivera). U zavisnosti od svake komponente zavisit će i kvaliteta slike, zvuka i komfora.   Antena (tanjur) fokusira primljeni TV signal ka konvertoru koji će ga primiti i dalje obraditi – znači ima ulogu reflektora. Od njene preciznosti i veličine uvelike zavisi kvaliteta i intenzitet primljenog TV signala. Ukoliko je TV signal slabiji to je potrebnija antena što većeg promjera. Vrlo je bitna preciznost izrade antene, da nije mehanički deformirana jer u protivnom, fokus same antene je nepravilan i njena funkcionalnost više ne odgovara njenoj veličini.    

Konverter (LNB) se nalazi u fokusu satelitske antene i ima zadatak primati signal, malo ga pojača, izdvoji odgovarajuću polarizaciju i “prebaci” ulazni signal u rasponu od desetak i više GHz u širinu 0.7-2 GHz kako bi se mogao prenijeti koaksijalnim kabelom do satelitskog prijemnika. Postoji dosta modela i vrsta a koji će se odabrati zavisi od tipa antene i sume novca koja se želi odvojiti za ovu stavku. 

Prijemnik (receiver) iz signala koji mu stiže coax kabelom iz LNB konvertera i antene izdvaja odabrani TV program i prosljeđuje ga TV aparatu.

Antene

Antena je naprava koja služi za slanje (emitiranje) i prijem radiovalova (elektromagnetske energije). Razlikujemo zemaljske i satelitske antene. 

Za kvalitetni prijem signala sa satelita, potrebna je antena određenog promjera. Važan je i proizvođač antene.  Uporabljena antena od npr. 60 cm će biti dostatna za praćenje satelita Astra i Hot Bird u Zagrebu, ali ista antena u Zadru i Dubrovniku neće odgovarati. Prilikom odabira  Vama odgovarajućih antenskih sustava kontaktirajte nas putem emaila, osobno posjetom u našoj poslovnici.

Nudimo usluge  savjetovanja , prodaje i  montaže.

Prijemnici

Digitalni prijemnici za prijem satelitskog i ili zemaljskog signala. Omogućuju prijem slobodnih FTA i kodiranih TV i RADIO kanala putem satelita ili zemaljske antene u SD standardnoj rezoluciji i HD visokoj rezoluciji.

Antenske skretnice

Skretnice – udruživači antenskog signala.

LNB

LNB je uređaj koji se postavlja ispred antene na nosac LNBa. Nosac omogućuje da se LNB učvrsti i da uvijek stoji u fokusu odnosno žarištu antene, odnosno mjestu gdje se skupljaju svi signali koje skuplja antena. Njegova uloga je da signale koje skuplja antena pojaca  i prevede u signale koji su pogodni za prijenos putem koaksijalnog kabela, te da ih proslijedi prijemniku.