Grijanje klima uređajem

Grijanje s klima uređajem sve je češći način regulacije temperature prostorija u kojima boravimo, u vremenima kada vanjske temperature padaju. Danas sve veći broj klima za kućnu upotrebu (split rješenja) u sebi imaju ugrađenu mogućnost grijanje prostora. Razvojem tehnologija (inverter klime) uređaji postaju sve učinkovitiji u grijanju i štednji električne energije, a njihova cijena pristupačnija.

Klima uređaji s opcijom grijanja najčešće se ugrađuju kada se jednim uređajem želi grijati i hladiti prostor. Grijanje pomoću klima uređaja najpogodnije je u podnebljima u kojima su zime umjerene. Nova tehnološka rješenja, kao što su inverter klime, omogućavaju učinkovito grijanje i prilikom vrlo niskih vanjskih temperatura, čak do -20C (ovisno o vanjskim uvjetima).

Kako klima grije

Najjednostavnije rečeno, klima uređaj grije obrnutim načinom od načina na koji hladi. Najčešće ugrađivani kućni sustavi klimatizacije (split) sastoje se od vanjske i unutarnje jedinice klima uređaja. Kada klima uređaj hladi postavite ruku ispred unutarnje jedinice i ruka će osjetiti hladan zrak, a kada ruku postavite ispred vanjske jedinice osjetite će te topao/vrući zrak.Kada klima uređaj grije, radi na obrnuti način od hlađenja. Unutarnja jedinica „puše“ topao zrak, a vanjska hladni. Dakle, uređaj radi u suprotnom smjeru.

Kako odabrati klima uređaj za grijanje

Prilikom odabira klima uređaja treba u obzir uzeti slijedeće, osnovne, parametre:

  • Veličina (volumen) i broj prostorija koje se žele grijati,
  • Podneblje u kojem se prostor za grijanje nalazi (mediteran, kontinent, planine)
  • Financijske mogućnosti

S definiranim parametrima, kontaktirajte ovlaštene trgovce/servisere klima uređaja kako bi, s njima u suradnji, odabrali najbolje rješenje grijanja s klimom koje zadovoljava vaše potrebe.

Veličina prostora izravno utječe na potrebnu snagu uređaja za grijanje, dok broj prostorija određuje mjesto na kojem će se ugraditi unutarnja jedinca ili odrediti broj unutarnjih jedinica koje se moraju ugraditi u prostor.

Klimatološke prilike (prvenstveno temperatura) utječu na odluku da li se grijati s klima uređajem ili odabrati drugo rješenje, te odabir tehnologije koju klima uređaj koristi. Inverter tehnologija u uređajima omogućava učinkovito grijanje i prilikom niskih vanjskih temperatura do -20C (ovisno o vanjskim uvjetima).

Kako održavati klima uređaj

Održavanje klima uređaja u sezoni grijanja identično je održavanju klima uređaja u sezoni hlađenja. Svakako obavite redoviti servis klima uređaja prilikom promjene načina rada klime kako bi ista radila što učinkovitije. Redoviti servis prepustitedjelatnicima ovlaštenih servisa koji su stručno educirani za ove vrste poslova.

Klima uređaj prvenstveno se održava kako bi se osigurala tehnička ispravnost uređaja, te osigurala higijena zraka.

Održavanje tehničke ispravnosti klima uređaja podrazumijeva provjeru ispravnosti rada dijelova uređaja kako bi isti pružio učinkovit rad. Neučinkovit rad uređaja (slabo grijanje, buka, čudni zvukovi, …) prvenstveno su posljedica neispravnosti samog uređaja i prisutnost objekata kojima nije mjestu u uređaju (lišće, prašina, …).

Redovito čistite filtere klima uređaja. Dovoljno vam je malo dobre volje i malo vremena. Filter se provjerava svaka dva mjeseca u sezoni grijanja, a preporučljivo je i češće kod onečišćenih okolina, prisutnosti kućnih ljubimaca ili intenzivnijeg korištenja klima uređaja.

Saznajte više o održavanju i čišćenju klima uređaja

Savjeti, dobro je znati

  • Prilikom potrage za odgovarajućim klima uređajem, za potrebe grijanja, savjetujte se sa stručnim osobama, osobama koje su educirane i koje imaju iskustva u radu i rukovanju s klima uređajima
  • Posebnu pozornost obratiti prilikom odabira klima uređaja koji će raditi u područjima u kojima vanjske temperature nisko padaju. U tom slučaju obavezno odaberite klima uređaj s inverter tehnologijom.
  • Ovisno o potrebama i željama, koristite ovlaživače zraka u prostorima koji se griju, kako bi se postigla optimalna vlažnost zraka. Ovo pravilo vrijedi za bilo koji oblika ili način grijanja (centralno, etažno, peć, klima, …)
  • Padom vanjske temperature, učinkovitost grijanja klima uređaja opada. Stoga je razvijena inverter tehnologijakoja znatno povećava učinkovitost grijanje kod nižih temperatura, štedi i energiju.
  • U slučajevima kada vanjska temperatura padne nisko, dijelovi uređaja se počinju smrzavati. Zato klima uređaji, s mogućnošću grijanja, imaju opciju automatskog odmrzavanja (defrost) koja se periodički uključuje tijekom rada. Prilikom automatskog odmrzavanja uređaja, dolazi do kratke i privremene promjene rada uređaja koja traje par minuta.
  • Inverter tehnologija je način regulacije i upravljanja radom kompresora u klima uređaju. Inverter tehnologija omogućava promjenu snage kojom kompresor radi čime omogućuje njegovo optimalno korištenje i opterećenje. Kada za to postoji potreba kompresor radi jače, a kada se klima uređaj približava željenoj temperaturi prostora, snaga kompresora se smanjuje. Klasični kompresori u klime uređajima rade po principu upaljen/ugašen i rade puno snagom. Inverter tehnologija omogućava znatnu uštedu električne energije i učinkovitost.